GREE спечели наградата на предприемача Ричард Брансън за супер ефективни климатични решения за жилища

Световният лидер в производството на климатична техника GREE спечели престижна световна награда за супер ефективни решения за климатизиране на жилища.

GREE завоюва призовото място на международното състезание за иновации и високоефективни решения за битова климатизация Global Cooling Prize, което стартира през 2018 г. с подкрепата на британския предприемач сър Ричард Брансън. Инициативата е на стойност 3 милиона долара и издирваше технология за охлаждане на жилища с поне 5 пъти по-малко въздействие върху климата от стандартните климатични инсталации в помещенията, като в същото време цената на супер ефективната технология да е максимум 2 пъти повече от цената на базовите климатици. Китайският производител GREE Electric Appliances, партнирайки си с университета Tsinghua, предложи хибридно решение, използващо директно изпарение на хладилен агент, което присъства в стандартните климатици, охлаждане на кондензатора на климатика и вентилация.

Иновативната технология на GREE позволява автоматично превключване между отделните режими (директно изпарение, охлаждане на кондензатора на климатика чрез адиабатно охлаждане или вентилация), като при определени външни метеорологични условия е възможна и паралелна работа. В новата климатична машина GREE имплементира нов дизайн на компресор, използващ хладилен агент с нисък GWP (потенциал на глобално затопляне) R152a и усъвършенствани изпарители и кондензатори за по- ефективно охлаждане и изсушаване на въздуха. Решението включва и малък слънчев фотоволтаичен панел, интегриран във външното тяло. До финала бяха допуснати 8 компании, като Daikin бе другият призьор в състезанието, който предложи технология, базирана на работа с две специално адаптирани вътрешни тела, работещи на хладилния агент R1234ze (E) и впръскване на кондензатора на климатика с вода при високи външни температури. Поели сме ангажимент до 2025 г. да предложим на пазара достъпни климатици за битово охлаждане, използващи тази нова супер ефективна охлаждаща технология, коментира Донг Мингжу, председател и президент на Gree Electric Appliances. Възможността за трансформация на системите за охлаждане вече е реалност, която може да помогне в борбата с климатичните промени, коментира сър Ричард Брансън. www.gree-bulgaria.com

За The Global Cooling Prize Наградата за глобално охлаждане бе стартирана от глобална коалиция, ръководена от Министерството на науката и технологиите на Индия, водещата световна изследователска организация Rocky Mountain Institute (RMI) и Mission Innovation – глобална инициатива на 24 държави и Европейския съюз за ускоряване на глобалните иновации за чиста енергия. Инициативата е подкрепена от британския предприемач сър Ричард Брансън.

За GREE Компанията GREE Electric Appliances Inc. e основана през 1991 г. Днес тя е глобален лидер на пазара на климатици и специализирани уреди за климатизация, който интегрира в себе си изследователска и развойна дейност, производство и сервиз. Приходите на компанията за 2018 г. възлизат на 25,7 млрд. евро. Всеки трети климатик в света е с марката GREE. В България GREE също заема лидерско място на пазара на климатици, като осигурява комплексни решения за климатизация, както на жилищни имоти, така и на офиси, производствени и търговски помещения и обществени сгради. Официален представител на GREE за България е CAIROX България.

Дискусиите са закрити за тази страница