200 танка Т-72 е изпратила Полша на Украйна

Като част от военната си помощ Полша е предоставила на Украйна 200 танка Т-72 и няколко десетки бойни машини на пехотата БМП-1, като полската военна помощ възлиза на над седем милиарда злоти (1,5 милиарда щатски долара), съобщи Полското национално радио, цитирано от BBC.

Доставката на танкове беше официално потвърдена още преди четири дни, макар и министър-председателят Матеуш Моравецки да отказа да предостави подробности.

„Няма да ви дам конкретни цифри, но мога да потвърдя думите на министър-председателя, че Полша е доставяла, доставя и ще продължи да доставя на Украйна военна помощ, по-специално танкове Т-72. Не бих искал да навлизам в подробности, но това със сигурност е важна помощ“, заяви ръководителят на Бюрото за национална сигурност на Полша Павел Солох пред Polsat News.

Полските медии твърдят също, че сред оръжията, които Варшава е предала на Киев, са самоходни гаубици 2С1 „Гвоздика“ и многоцелеви ракетни установки „Град“, както и ракети „въздух-въздух“ за самолети Миг-29 и Су-27.

Полското радио допълва, че Украйна ще получи също разузнавателни дронове от WB Electonics, преносими зенитно-ракетни системи Piorun и голямо количество боеприпаси.

Танкът Т-72 е разработен по времето на СССР и е приет на въоръжение през 1973 г. През 30-те години на производство той е бил модернизиран 14 пъти. Т-72 е участвал в много военни конфликти – в Ливан и Сирия, във войната между Ирак и Иран, в конфликтите след разпадането на Югославия, в Чечения, в Руско-грузинската война от 2008 г., във войните в Нагорни Карабах и във войната в Източна Украйна.

Различни модификации на Т-72 се използват активно и от руската армия при нахлуването в Украйна през 2022 г.

Дискусиите са закрити за тази страница