Чехия даде задна за задължителната ваксинация

Чешкият министър-председател Петър Фиала заяви, че правителството му се е отказало от плановете за задължителна ваксинация срещу COVID-19, за да не засилва разделението в обществото, предадоха Ройтерс и ТАСС.

„Правителството взе решение, че (в Чехия) няма да има задължителна ваксинация (срещу COVID-19)“, каза Фиала на пресконференция.

„Това не променя нашата позиция по отношение на ваксинацията. Тя несъмнено е най-добрият начин за борба с COVID-19, но не искаме да задълбочаваме разделенията в обществото“, заяви той.

Фиала каза, че неговото десноцентристко правителство не вижда причина да въвежда задължителна ваксинация, каквато предишните управляващи в Чехия планираха в някои сектори.

През декември предишното правителство разпореди от март 2022 г. да бъде въведена задължителна ваксинация за персонала в болниците и старческите домове, за полицаите, военните и някои други професии, както и за хората над 60-годишна възраст. Това доведе до протести.

Новото правителство отмени разпоредбата. Промяната в политиката става в момент, в който Чехия регистрира върхови равнища на заразяване с коронавирус.

Здравното министерство заяви, че вчера са регистрирани 28 469 нови случая, което е най-големият дневен брой заразявания в страната от началото на пандемията.

В същото време е отчетено намаляване на хоспитализациите – вчера те са били 1635 в сравнение с 1761 предишния ден.

Правителството на Фиала съкрати сроковете за карантина и изолация и нареди задължително тестване на работниците в компаниите от тази седмица.

Дискусиите са закрити за тази страница