Хотелиер: Мерките за бежанците са ненужни и много бавни

Хотелиери по Южното Черноморие, където са настанени голяма част от украинските бежанци, са недоволни от изискванията, срещу които се получават по 40 лева за настанен бежанец

Според тях процедурата е бавна, а крайният срок е 31-ви март, информира БНТ

В един от хотелите в Бургас има 108 украински бежанци. От тях само един е успял да получи статут на временна закрила. Според хотелиерите мерките, обвързани с получаването на финансова помощ са ненужни и много бавни.

„Програмата за подпомагане на хотелиерите трябва да отговаря на две условия – бежанците да бъдат вписани в ЕСТЕ, програмата министерството на туризма. Така бежанците автоматично получават и адресна регистрация. Второто изискване е да си направят регистрация за временна закрила. Тази регистрация представлява издаване на лични документи или личен номер. Притесненията са, че на тях не им трябва закрила за една година“, заяви Радостин Дачев от СНЦ „Клуб на хотелиера“.

По думите му украинците не искат правата, които се дават – детски градини, училища, участие в пазара на труда, защото очакват войната да свърши и да се приберат у дома. Освен това процедурата по регистрация на един бежанец е много тромава – един от украинците е чакал над 9 часа, за да получи необходимите документи.

Хотелиерите предлагат да се преразгледат условията по програмата и да отпадне изискването на статута за временна закрила.

Дискусиите са закрити за тази страница