Учени: Четвърта доза COVID ваксина повишава антителата пет пъти

Четвърта доза на ваксина срещу COVID-19 повишава антителата пет пъти само седмица, след като е приложена имунизацията, заяви във вторник израелският премиер Нафтали Бенет, позовавайки се на предварителни резултати от израелско проучване, предаде Ройтерс.

„Седмица след започналото поставяне на четвърта доза знаем с по-висока степен на сигурност, че четвъртата доза е безопасна“, каза Бенет в Медицинския център Шеба, който поставя експериментално втора бустерна ваксинационна доза сред персонала си на фона на нарастването на инфекциите с варианта Омикрон в цялата страна.

„Втората новина: Знаем, че седмица след прилагането на четвърта доза виждаме петкратно увеличение на броя на антителата при ваксинираното лице“, каза още Бенет пред репортери.

„Това най-вероятно означава значително увеличение срещу инфекции и хоспитализация и тежки симптоми“, отбеляза израелският премиер.

Ройтерс напомня, че Израел изигра водеща роля в изучаването на ефектите от ваксините срещу COVID-19, като страната, която най-бързо направи имунизация с две дози на местното население преди година и беше една от първите, която започна да поставя трета ваксинационна доза като бустер.

Сега в Израел започва да се прилага четвърта доза от ваксината на Pfizer/BioNTech на хора над 60 години, здравни работници и пациенти с отслабен имунитет.

Източник: БНР
 

Дискусиите са закрити за тази страница