Украинци във Велико Търново: Измамиха ни, пратиха ни сред мухъл в гората!

Анна и Маргарита от Харков твърдят, че са ги измамили с преместването

Изпратиха 20 украински бежанци от черноморските бази във Варна в порутена туристическа спалня на „Ученически отдих и спорт“ на хълма Света гора във Велико Търново. Хората не знаели къде ги карат и при вида на сградата и условията в нея отказали да бъдат настанени. Бежанците бяха свалени от влака на гарата в Горна Оряховица и с автобус от БДЖ ги откарали до туристическата спалня в гората край Търново. Украинките изпаднали в ужас и отказали да останат там. Не подписали обаче и декларации, които освобождават държавата от ангажимент.

„Измамиха ни, откараха ни в друг хотел не в този, за който говорихме. От Варна ни настаниха в автобус, казаха че ни карат в хотел „Света гора“. А ни откараха в една туристическа спалня, там плесен и мухъл навсякъде. С деца да се живее там е невъзможно. Отказахме да слезем от автобуса“, обясни пред репортер на „24 часа“ Анна от Харков.

 „Докараха ни на място, непригодно за живеене, защото там има гъбички и плесен и условията са изключително лоши. Във Варна ни казаха, че ще ни преместят в друг хотел във Велико Търново. Ще осигурим ветеринар- за животните, ще има магазин, откъдето ще може да пазарувате, нищо такова“, обяснява Надежда.

От БДЖ потърсили съдействие от областната управа в Търново за друг подслон за бягащите от войната. Така ръководителят на областния щаб и зам.-областен управител Соня Будева уредила да ги приемат в хотел в Горна Оряховица.

„Имаме останали 25 човека от предишната група бежанци, сега приемаме и тези 20, но след 31 май кандидатстваме само за програмата за нощувка, тъй като физически няма как за 5 лв. да направим закуска обяд и вечеря. Ако някой може да направи за 5 лв. пълен храноден, моля да му стиснем ръката“, каза управителката Елица Гавазова.

„Обещаха ни храна в течение на три месеца, а тук ни казват, че ще получим храна само за два дни. Ние нямаме нищо, не можем да работим, разбирате ли. За два дни и после не знаем на къде, трябва обратно към Украйна“, в безпътица е Маргарита Нуждова, също от Харков.

Дискусиите са закрити за тази страница