Топ вирусологът Радка Аргирова: Преболедувалите Омикрон остават с тежки последици

Намираме се в особен и нов период от здравната криза. Не е завършила напълно вълната от Делта варианта, а в близките дни очакваме Омикрон да се установи у нас.

Това заяви проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология, пред БНТ.

„Наблюдаваме какво се случва с новозаразените в другите страни. Интересно е, че този вариант се разпространява много бързо, като че ли протича много по-леко. Бързото разпространение обаче е много пагубно“, уточни тя.

„Има много сериозни последици след заразяването с Омикрон, което протича сравнително леко. Усложненията може да обхващат всички органи и системи – централната нервна система, мозъчната мъгла, белодробната тъкан, бъбречната дейност, черния дроб и прочие“, каза проф. Аргирова.

„На фона на лекото му протичане смъртността в Западна Европа е много ниска. У нас обаче при тези обстоятелства се боим от по-висока смъртност. Защо? Защото не сме ваксинирани“, добави тя.

„Вече се доказа, че Омикрон не се влияе от ваксините, които използваме днес. Важно е да се ваксинираме с трета доза. Няма как по друг начин да се предпазим, апелира проф. Аргирова.

„Вече започваме работа с деца и ваксинирането им. Подчертавам също колко са важни и предпазните средства – маската и разстоянието“, каза още тя.

Дискусиите са закрити за тази страница