Тереза Мей става премиер на Великобритания

Британският премиер в оставка Дейвид Камерън вчера събра кабинета за последна среща преди да обяви оттеглянето си пред кралица Елизабет II днес. Щафетата поеме министърът на вътрешните работи Тереза ​​Мей, която остана единствен прендент за поста на лидер на Консервативната партия и министър-председател на Обединеното кралство след внезапния отказ на Андреа Линдсъм да се бори за него.

Тереза Мей влезе в надпреварата за премиерското кресло с заявката, че Обединеното Кралство е изправено пред политически и икономически предизвикателства и то се нуждае от опитен политик и силен премиер, който да изгради „по-добра Британия“ и да направи излизането на страната от ЕС „успех“. Тереза Мей запази политическо мълчание седмици преди провеждане на референдума за излизане на страната от ЕС. Възприемана за евроскептик, тя по-скоро формално подкрепяше позицията на Дейвид Камерън за оставане на страната в Съюза с което успя да привлече подкрепа от двете страни на барикадата.

При гласуването на първи тур, 165 от парламентарните представители на торите подкрепиха 59-годишната Мей. Според британския вестник Гардиан , консерваторите възприематат министъра на вътрешните работи Мей като дама с железен характер, сравнявайки я с Маргарет Тачър и друг британски премиер Гордън Браун. И трите политически фигури са известни като правлинейни и неотстъпчиви преговарящи. Според Sky News, в нейна подкрепа застават 62% от британските граждани срещу 18% за лидера на лейбъристите Джеръми Корбин.

На практика, управлението на консерваторите остава без алтернатива. Лейбъристката партия е в период на вътрешнопартиини противоречия и дори опита им да призоват за предсрочни избори удари на камък. “ Ние няма да водим продължителена кампанията. Ясно е, че Мей има огромната подкрепа на депутатите консерватори, и аз съм доволен , че тя ще бъде новият министър-председател. Тя е силен, компетентентен политик, и повече от всякога готова да поеме управлението на страната.“, каза в отговор Дейвид Камерън.

Бъдещият премиер на Великобритания влиза на „Даунинг стрийт“ 10 в изключително сложен и преломен период в историята на Кралството. Предстой сформирането на кабинет, който да се заеме незабавно с решаването на стратегически за бъдещето на страната въпроси.

“Напускане на Европейския съюз означава точно това и ние ще го направим успешно. Няма да има опити да влезем в общността през задната врата, няма да има втори референдум”, заяви Мей и подчерта, че Великобритания има нужда от по-добро споразумение с ЕС. Въпреки това, Тереза Мей напомни, че няма краен срок за начало на процеса за Брекзит. „Трябва да установим своята преговорна позиция, защото когато задействаме член 50, процесът на ниво Европейски съюз започва. Важното за нас е да получим правилното споразумение, а това включва контролиране на свободното движение, но и гарантиране на най-добрата сделка за търговията със стоки и услуги“ обясни Тереза Мей. Според някои анализатори тя може дори да изчака края на 2017 г., когато ще се знае изходът от френските президентски избори и от германските парламентарни избори.

Тереза Мей поема поста и в крайно противоречива и несигурна вътрешнополитическа ситуация. За свой приоритети тя поставя обединението на партията и страната и изработването на смела, нова визия за бъдещето, която ще работи равнопоставено за всеки един от обществото

Коментари

Вашият коментар