ТАСС – първата световна информационна агенция с кореспондентски пункт на МКС

Агенция ТАСС първа от световните медии открива свое постоянно представителство на Международната космическа станция.

Първият кореспондент на ТАСС в орбита ще бъде космонавтът от Роскосмос Александър Мисуркин. Той ще разказва за живота и работата на станцията, а предаваните от него новини ще могат да се четат в информационните ресурси на агенцията. Снимките и видеоматериалите ще бъдат публикувани на сайта и на официалните ѝ страници в социалните мрежи.

На 17 ноември е подписан Меморандум за сътрудничество, който предвижда осъществяването на съвместния проект между ТАСС и Роскосмос.

Според генералния директор на ТАСС Сергей Михайлов, агенцията винаги се е стремила да бъде там, където се случват новините.

„По-рано се ограничавахме с нашата планета. ТАСС присъства във всички региони на Русия и в повече от 60 държави, а през следващите години броят им ще се увеличи. Решихме, че сега космосът може да стане обект на нашата информационна експанзия и съм радостен, че сътрудничеството ни с държавната корпорация „Роскосмос” се осъществи толкова бързо и хармонично”, каза той.

Михайлов подчерта, че очаква с нетърпение репортажите и впечатляващите кадри от орбита.

 Директорът на „Роскосмос” Дмитрий Рогозин изрази увереност, че откриването на кореспондентски пункт на ТАСС на Международната космическа станция ще даде възможност повече хора да научат за постиженията на руската космонавтика, за работата на космонавтите в орбита, за научните експерименти, които се провеждат там, както и за спецификата на космическите полети.

Мисуркин ще излети в космоса на 8 декември с кораба „Союз МС-20” заедно с японския милиардер Юсаку Маезава и неговия бизнес партньор и филмов продуцент Йозо Хирано. Преди полетът от Байконур космонавтът ще получи удостоверение за специален кореспондент на ТАСС.

 

Дискусиите са закрити за тази страница