Сянката "Костинброд 2": Очакващите да загубят избори, казват, че ще бъдат нечестни

Не вярвам тези допълнителни 150 машини да повлияят на изборите. Лошото е, че обясненията, които чувам досега, не са много ясни. А и това ще остане, и ще се говори ли говори, нали знаете, става нарицателно. Е, ние казваме Костинброд, пък не се знае имаше ли нещо, това е неприятно, защото свикваме с идеята, че никога не се стига до истината. А иначе машинното гласуване засега мина окей, честно казано. Експериментът с машинното гласуване на 11 юли се случи, ако трябва да сме честни.
 
В България тези, които очакват да загубят избори, казват, че ще бъдат нечестни, а после, ако ги спечелят, казват, че са били честни. Това заяви социологът Първан Симеонов  по Нова Тв. 

Тук обаче трябва да кажем още две неща, едното е, че част от хората се плашат от машините, няма какво да се лъжем. Няма защо да се неглижира този въпрос, трябва да има обучение на хора, трябва ЦИК да прави това обучение, всички трябва да го правим, и второто, което трябва се каже, е че има логика в това изборите да са разбираеми за масовия вкус, дори за по-ниския вкус. С идеята, че машината нещо прави, малко черна кутия и знае ли се какво има в нея, аз не знам какво има вътре в самата черна кутия, и тоя ред на мисли, ако може да се излезе и да се каже какво да пипам. Аз дори не знам какво е код, не знам какво да пипам, вероятно има нови технологии и активизирането на вота има тия две страни. Поне засега в България то се случи първия път, да видим сега как ще стане при избори две в едно. Що се отнася до влиянието на тези допълнителни машини върху изборите, аз съм по-скоро скептичен, допълни Първан Симеонов.

Дискусиите са закрити за тази страница