София няма да обжалва съдебното решение за мръсния въздух

Столична община няма да обжалва решението на Софийския градски съд, с което на администрацията в града бяха дадени 12 месеца за предприемане на мерки, с които да не се допуска превишение на допустимите норми на фини прахови частици в атмосферата.

Това съобщи днес кметът на града Йорданка Фандъкова във Фейсбук. „Моето решение е да не обжалваме решението на съда. Разправии и препирни по темата с въздуха не трябва да допускаме, това е най-важната тема за София, защото касае здравето на хората и се нуждаем от обединени усилия, а не от преследване на други цели“, гласи част от съобщението ѝ.

На 8 ноември СГС реши, че Столична община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици в града. В заключенията се казваше още, че общината не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха и че не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото за проблемите в това отношение. В отговор съдът осъди властта в София до 12 месеца от влизане в сила на решението да преустанови бездействието си с мерки, сред които да има стимули за използването на алтернативни методи за отопление с цел да се намали използването на въглища и дърва за битово отопление.

Съдът задължи СО още да направи оценка в сектор „Транспорт“. Анализът трябва да отговори на въпроса дали мерките до момента са довели до повишаване привлекателността на обществения транспорт. Ако не е, общината трябва да даде отговор на въпроса защо? Както и да установи дали броят на ползвателите на градския транспорт е намалял или се е увеличил.

Дискусиите са закрити за тази страница