Само сертифицирани машини на вота утре

Само сертифицирани машини ще се използват по време на изборите. Като говорител не мога да изразявам собствено мнение, но то е че контролното преброяване трябва да се извърши от ЦИК, а не от СИК. След решението на ВАС предполагам, че няма да се използва това преброяване за атакуване резултата на изборите. Това каза по БТВ говорителят на ЦИК Росица Матева по повод решението да се броят 100 процента от контролните разписки при машинния вот.

Сега ще има леко забавяне заради това преброяване. Вярно е, че няма да се броят преференциите и се надявам бързичко да приключат. Има жалба и срещу 30 процента преброяване. ВАС ще се произнесе след изборите. 11 936 машини ще се използват в страната и извън нея. Намирали са се в склада, охраняван от жандармерията. Имаме и резерв. Хубаво е решението да не изпращат флаш-памет.

Допълнителните  228 машини се намират в контейнер, който е запечатан. Дали има толкова машини никой не знае, защото този контейнер не е разпечатан. Тези машини са пристигнали от Пирея с воден транспорт. Те ще бъдат дадени на „Сиела Норма“ след изборите. Пристигналите с въздушен транспорт машините се охраняват от МВР. Там не могат да влизат машини и хора, докато ЦИК не разреши. Нито една от тези машини няма да се използва. Взехме решение двете флаш памети да бъдат разделени. Едната ще е в ЦИК, за да я сравним с таи в „Информационно обслужване“. Това е още една гаранция.

Дискусиите са закрити за тази страница