Руските сили били на косъм да заловят Зеленски в първите часове на инвазията

Украинският президент Володимир Зеленски описва в интервю за сп. „Тайм“ как руските сили са били близо до залавянето или убийството му в първите часове на инвазията.

Пред репортера Саймън Шустер Зеленски описва как руските войски са били близко до реализирането на плановете си да превземат правителствения квартал в първия ден на нахлуването, да заловят президента и семейството му.

След като бомбардировките започнали, той и съпругата му Елена Зеленска отишли да кажат на 17-годишната си дъщеря и 9-годишния си син да се подготвят да напуснат дома си, докато наоколо се чували експлозии. Украинските военни казали на президента, че руски щурмови екипи са се спуснали с парашути в Киев, за да убият или заловят него и семейството му. 

С падането на нощта в първия ден на войната около правителствения квартал избухват престрелки, пише Шустер. „Охранителите вътре в комплекса изгасили осветлението и донесли бронежилетки и автомати за Зеленски и около дузина негови помощници“.

Според Шустер руските войски са направили два опита да щурмуват комплекса, докато семейството на Зеленски все още е било вътре.

На следващата вечер, след като отхвърля предложенията да отиде на по-сигурно място – включително да бъде евакуиран  от американски и британски сили, което би му позволило да създаде правителство в изгнание – Зеленски излиза на двора, за да запише известното вече видеосъобщение на телефона си.

В онзи момент Зеленски казва, че наистина е осъзнал ролята си във войната. „Разбираш, че те наблюдават“, казва той пред списанието. „Ти си символ. Трябва да действаш по начина, по който трябва да действа държавният глава“.

Дискусиите са закрити за тази страница