Русия планира да плаща външния си дълг в рубли по схемата като за газа

Русия планира да обслужва външния си дълг в рубли, заяви в интервю за вестник ”Ведомости” министърът на финансите Антон Силуанов. Той обясни, че за целта ще бъде приложена схема, подобна на тази, по която плащат потребителите на руски природен газ.

Антон Силуанов уточни, че механизмът за плащане на руските газови доставки ще бъде приложен в обратен ред. Всички кредитори ще трябва да си открият по две сметки в руска банка – в рубли и в чуждестранна валута съответно, предаде БНР. Русия ще превежда рубли по първата сметка, Националният разчетен депозитар, който е подразделение на Московската борса, ще конвертира сумите във валута, след което те ще постъпват по втората сметка.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков увери, че няма обективни причини за обявяване на технически фалит в Русия.

“Има пари и готовност да бъдат платени – в рубли или по схема, която може да бъде по-удобна за държателите на ценни книжа”, посочи Песков.

Ще припомня, че на 24 май министерството на финансите на Съединените щати не удължи лиценза на Русия за обслужване на външния дълг в долари. Задълженията на страната по облигационните заеми възлизат на 37 милиарда долара. За да избегне технически фалит, Русия трябва да извърши следващите плащания на 23 и 24 юни.

Дискусиите са закрити за тази страница