Русия: Дрейфуващи мини в Черно море могат да достигнат България за 10 дни

Дрейфуващи украински морски мини, плаващи по крайбрежието на Черно море, ще продължат да представляват заплаха за страните от региона, ако метеорологичните условия се влошат, като мините ще достигнат Румъния за четири дни, а България – за десет дни. Това заяви ръководителят на Националния център за управление на отбраната на Русия – генерал-полковник Михаил Мизинцев, предаде агенция ТАСС. Информацията се потвърждава и от Доклад на руското Министерство на отбраната.

Според Мизинцев 67 чуждестранни кораба остават блокирани в украинските пристанища.

„Заплахата от обстрели, създадени от Киев в териториалните води на Украйна, както и мините, пречат на корабите да напуснат безопасно пристанищата Херсон, Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни“, уточни генералът.

Той подчерта, че „Русия отваря хуманитарен коридор в югозападна посока всеки ден между 08.00 сутринта и 19.00 ч. московско време, който е дълъг 80 морски мили и широк три морски мили. Въпреки това Украйна досега не е показала желание да осигуряват безопасното преминаване на чужди кораби“, посочи Мизинцев.

Той за пореден път призова международната общност, а именно Международната морска организация, да повлияе на властите в Киев и да вземе ефективни мерки за гарантиране на безопасното отпътуване на чуждестранни кораби от украинските пристанища.

 

Източник:БНР
 

Източник: Доклад на Министерството на отбраната на Русия

 

 

Дискусиите са закрити за тази страница