Радев: Нищо не оправдава жертвите, разрушенията и огромните страдания в Украйна

Каквато и да е предисторията и предтекста за войната в Украйна, нищо не може да оправдае потъпкването на националния суверенитет, жертвите, разрушенията и огромните страдания. Това заяви президентът Румен Радев след срещата с румънския си колега Клаус Йоханис. Държавният глава подчерта, че войната в непосредствена близост до нашите граници променя коренно средата за сигурност в региона.

Посочи, че системата за сигурност, градена десетилетия рухва пред очите ни. Системите и пътищата за доставки, енергийната сигурност, налагането на невиждани досега санкции на Русия поставя икономиките и социалните системи в Румъния и България пред огромно изпитание.

Държавният глава заяви, че до момента у нас са влезли 80 хил. украински граждани, бягащи от войната, като повече от половината са останали в България. По думите на Радев българската страна прави всичко възможно, за да им осигури не само покрив и храна, но и пълноценна интеграция в обществото. Посочи, че сме съпричастни не само поради многобройната диаспора в Украйна, но и защото споделяме хуманни ценности.

Йоханис от своя страна подчерта, че е необходимо засилването на отбраната на НАТО по Източния фланг – по крайбрежието на Черно море.

Двамата президенти подчертаха важността от енергийна диверсификация, а румънският държавен глава заяви, че след завършването на интерконектора с Гърция, той ще може да се свърже с газопровода в Броа, който вече е в действие. „Взаимното свързване е съществено за всички нас.”, отбеляза той.

Президентите начертаха общата цел за влизане в Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. „Заедно с общи усилия ще постигнем успех”, заяви Радев.

„Oчаквам от нашите правителства енергични мерки за преодоляване на изоставането на нашата свързаност през последните 30 години – изграждането за мостове, магистрали, жп. връзки, тръбопроводи. Крайно време е да вземем енергични мерки и да преодолеем това изоставане”, допълни българският държавен глава.

Дискусиите са закрити за тази страница