Първан Симеонов: Ако не се състави правителство, народът едва ли ще прости

”Ако данните се запазят, БСП седи в удобната кръстопътна позиция, ще имаме една част ДПС и ГЕРБ, от другата страна са ПП, ИТН и ДБ. БСП може да бъде определена и като партия на статуквото, и като партия на промяната. От БСП може да зависи много. Ако вторият мандат отиде при БСП, ще бъде по-трудно, отколкото, ако отиде при ПП. Първият мандат може би ще отиде при ГЕРБ, а те смятат, че могат да съставят правителство”.

Това каза пред БНР социологът от „Галъп“ Първан Симеонов. 

Според него и тотално нови хора, и гласове от други партии ще отидат при ПП:  

„Те преструктурират протестното пространство… По-мъдрите от протестните партии трябва да проумеят това не като загуба, а като възможност… ПП са като флуид, могат да се разпускат и свиват в големи амплитуди. Важно е как ще завършат кампанията си. Ако активността е висока, това ще е в полза на ПП“. 

Симеонов допълни: „Този път съставяне на правителство ми изглежда още по-трудно. Има нещо, което е оптимистично, че самият народ едва ли ще прости, ако няма правителство“. 

Социологът сравни ситуацията днес с тази от 4-ти април – заради Covid вълната и новата формация, „която вдигна млада вълна“. 

„Всичко е възможно, ситуацията е трудно предвидима, много хора решават накрая“. 

По думите му президентът Румен Радев е малко под ръба от победа на първи тур. „Тук зависи какво ще мобилизира през последните дни. Парадоксално кандидатът на десницата Лозан Панов работи за Анастас Герджиков“. 

Дискусиите са закрити за тази страница