Подалият сигнала за фалшивите сертификати: Правят опит за непредумишлено убийство

Бизнесменът Андрей Бъчваров, от когото тръгна информацията за издаването на фалшивите зелени сертификати, проговори пред Лора Крумова за схемата, която NOVA показа в свое разследване.

„Подех кампания в социалните медии и предложих финансово възнаграждение. Обсъжданият сигнал ми се стори по-адекватен и започнах внимателно да го проучвам”, каза бизнесменът.

Мотивът за постъпката му бил както личен, така и обществен. „Личният – мой близък почина в ситуация, при която го заразява човек, казващ, че е ваксиниран”, обясни Бъчваров.

Той разкри, че е нямал никаква идея, че зад схемата с фалшивите сертификати стои кандидат за депутат. „Той не беше много умен. Беше се скрил във Viber, а в WhatsApp излизаше лицето му – името и фамилията му”, посочи бизнесменът.

Пред тв репортера той каза, че са се опитали да стигнат до реален лекар и реална схема. „Надявам се, че този казус няма да се политизира. Благодарение на вашите усилия изпратихме съобщение до лекарите, които си позволяват да правят това нещо, че те са уязвими. Правя го от уважение към труда на хората, които реално се борят със заразата”, добави той. 

Посланията след разкритата схема, каза Бъчваров, са първо към лекарите – „Не го правете, ще ви хванем!” и към хората, които си издават фалшиви сертификати. „При разплитането на този случай ще излязат всички, които са съучастници и са платили с пълното съзнание да използват фалшив сертификат. Тези хора участват в опит за непредумишлено убийство”, категоричен е бизнесменът.

Дискусиите са закрити за тази страница