Площад Трафалгар (Trafalgar Square)

Площад Трафалгар е най- известния лондонски площад, намиращ се в географския център Лондона и е пресечна точка на главните улици на Уестминстър. Трафалгар е т.н. „нулев километър“ и от там се изчислява разтоянието на всички пътища във Великобритания.

Площад Трафалгар реално е главния лондонски площад, независимо от неговото кратко съществуване. Изграден е през 1820г. на мястото на кръста издигнат в памет на крал Едуард I от неговата съпруга , наричан Чаринг-Крос.

Строителството на площада започнало след разрушаването на намиращите се там кралски конюшни по предложение на архитект Джон Неш. Първото име на площада било „Крал Уилям IV“, но Джордж Тейлър предложил името „Площад Трафалгар“ с цел увековечаване британска морска победа в Наполеоновите войни в битката при Трафалгар (1805г.)

Днешната визия на площада е създадена от Сър Чарлз Бари и е завършена през 1845г.

В центъра на Трафалгар скуеър е разположена 44м гранитна Колона на Нелсън в памет на загиналият в битката талантлив адмирал Нелсън. Около колоната са разположени статуи на лъвове и фонтани и четири постамента в четирите крайща на площада. Три от постаментите са монументи на Джордж IV, Чарлз Напир и Хенри Хейвлок. Четвъртия, често се използва за излагане на модернистични произведения на изкуството.

Коментари

Вашият коментар