Нидерландски пилот на F-35 бил натискан в България да разкрие тайните на изтребителя

Нидерландски пилот на F-35 в България вече е получил предложение да сподели информация за изтребителите. Това твърди холандският сайт „Нов вестник Ротердам“ в репортаж за мисията на изтребителите в България, предаде БНР.

Материалът цитира изказване на командира на Военновъздушните сили на Нидерландия генерал-лейтенант Денис Лаут, според когото още в началото на мисията нидерландските пилоти е трябвало да предадат личните си телефони, „за да предотвратят изтичането на лична информация и изнудване“.

А за предаването на информация за изтребителите е било предложено заплащане, посочва изданието, без да уточнява повече подробности.

В статията се разказва за политическата чувствителност, с която се отнася България към Русия. За последните дебати около руския посланик у нас, условието на БСП за напускане на коалицията при военна помощ за Украйна, дори и дебатът за премахване на паметника на Съветската армия.

Авторът на статията отбелязва липсата на ясно дефиниране на Русия като агресор в Украйна, дори и в речта на българския началник на отбраната адмирал Емил Ефтимов от миналия четвъртък, когато започна съвместна мисия с българските ВВС.

F-35 са самолети от последно поколение и 4 от тях остават в България до края на май, за да засилят охраната на източния фланг на НАТО. Според решението на правителството ни броят им може да стигне до 8.

Дискусиите са закрити за тази страница