НАТО отказаха да се създаде зона, забранена за полети над Украйна

Съюзниците от НАТО отхвърлиха искането на Киев да се създаде зона забранена за полети над Украйна и обмислят нови санкции срещу Русия, за да я накарат да спре войната, обобщава Франс прес.

„Въпросът беше повдигнат и съюзниците се съгласиха, че не трябва да имаме самолети на НАТО, действащи в украинското въздушно пространство или военни на НАТО на терен, защото може да се окажем с пълна война в Европа“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Единственият начин да приложим зона забранена за полети е да пратим изтребители на НАТО във въздушното пространство на Украйна, а после да сваляме руски самолети, за да се спазва зоната, обясни той. „Имаме отговорността да попречим на ескалацията на тази война отвъд Украйна. Защото това ще бъде още по-опасно, още по-опустошително и ще причини още повече човешки страдания“, заяви той. После прогнозира, че идните дни ще бъдат още по-лоши, с повече убити, повече разрушения, защото Русия ще използва по-тежки оръжия.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън също защити решението на НАТО да не се обособява зона забранена за полети над Украйна, като каза, че такава мярка може да доведе до разпространението на конфликта до повече страни, допълва Ройтерс.  „За огромно съжаление войната скоро няма да свърши“, заяви той след среща с колегите си от страните от НАТО  и след няколко срещи с ръководителите на ЕС.

 
Източник:БТА
 

Дискусиите са закрити за тази страница