Мирен план от 15 точки обсъждат Украйна и Русия

Украйна и Русия постигнаха значителен напредък по предварителен план от 15 точки, включително прекратяване на огъня и руско изтегляне, ако Киев обяви неутралитет и приеме ограничения на въоръжените си сили – това заявиха трима души, участващи в преговорите, съобщи Financial Times(link is external).

Предложената сделка, която украински и руски преговарящи обсъдиха изцяло за първи път в понеделник, ще включва отказ от Киев от амбициите си да се присъедини към НАТО и обещание да не разполага чужди военни бази или оръжия в замяна на защита от съюзници като САЩ, Великобритания и Турция, казали преговарящи.

Все още пречка в преговорите остава статута на украинските територии, взети от Русия през 2014 – в Крим и Донбас. 

По-рано днес украинският президент Зеленски заяви във видео обръщение, че преговорите между Русия и Украйна продължават, те се водят трудно, но позициите вече звучат реалистично. Четвъртият кръг на преговорите между двете воюващи страни, който започна в понеделник и продължи във вторник, тече и в момента във видеоконферентен формат.

„Има принципни противоречия, но има и място за компромиси“, каза президентският съветник Михайло Подоляк от украинската делегация. „Неутралният статут на Украйна се обсъжда сериозно на преговорите във връзка с исканията на Русия за гаранции за сигурност. Русия е готова да търси всякакви варианти за осигуряване на сигурност – както за своята, така и за тази на Украйна и Европа, с изключение на разширяването на НАТО“, заяви руският външен министър Сергей Лавров. Ситуацията е епохална, върви битка за това как ще изглежда новият световен ред“, заяви Лавров, цитиран от РИА Новости.

„Има известен напредък по редица позиции, но не по всички“, заяви ръководителят на руската делегация на преговорите Владимир Медински. Той изброи основните точки от позицията на Руската федерация на преговорите с Киев: „Това е запазване и развитие на неутралния статут на Украйна, демилитаризация, обсъждат се цял набор от въпроси, свързани с размера на украинската армия. Украйна предлага австрийска, шведска версия на неутрална, демилитаризирана държава“.

Медински добави: „Ключовият въпрос за нас е статутът на Крим и Донбас. Редица хуманитарни въпроси, включително денацификация, правата на рускоезичното население и статута на руския език и руските средства за масова информация в Украйна“.

Подготвят се документи за възможна среща Путин- Зеленски, заяви Михаило Подоляк.

Ситуацията коментира и говорителят на Путин – Дмитрий Песков. Русия счита, че шведски или австрийски вариант на неутрална държава може да се разглежда като компромисен, обясни той.  

 

Дискусиите са закрити за тази страница