Мика Зайкова: Щом ИТН напусна управлението, явно повече не се търпи!

Напускането на „Има такъв народ“ на управляваща коалиция означава, че ножът вече е опрял до кокала и че повече не може да се търпи.

Това каза икономистът Мика Зайкова и доайен от групата на „Има такъв народ“ в 45-ото и 46-ото Народно събрание по повод напускането на хората на Слави Трифонов на управляващата коалиция, цитирана от „24 часа“.

Премиерът няма откъде да вземе хора. Ако вземе тези 13 от „Възраждане“ ще си осигури хора, но Костадинов му е поставил 5 условия, сред които е да се откаже от еврото. От ГЕРБ няма как да стане, нито от ДПС, с които се е хванал гуша за шия. Единствените са ИТН, но не се прави така. Сядаш и казваш на един човешки диалог – сбърках, каза тя пред БНТ за това, което се разбра в петък, че премиерът Кирил Петков е искал подкрепа за мнозинството от отделни депутати от ИТН след напускането им.

Не мога да кажа, че решението им е грешка. Такова намерение имаха и ДБ, и БСП. Тук са партии с различен характер, но всеки един от тях беше готов да прекрачи червената линия, категорична бе тя. Зайкова също предположи, че ако мандат се предложи на ИТН, те биха могли да се договорят с останалите партии за ново управление.

Има едно въздържане от приемането на бюджета. В никакъв случай не става въпрос за това, че някой не иска да увеличи пенсиите или да даде на родителите, каза тя.

Бюджетът първо трябва да бъде изработен честно. Има лесен и труден начин да стигнеш до дадена цел, нашата е социална. Има и още един начин и той е тъп. По отношение на пенсиите две неща ме притесняват страшно – деформира се цялата система по начина, по който се повишават и второ, защото те не са финансово обезпечени. Откъде ще се вземат 1,50 млрд. лв? Говори се за грантове, но Европа дава пари, когато имаш проект и те са целенасочени, подчерта тя. 

Те искат да вдигнат пенсиите с 21,6%. Но аз питам защо трябва да изкривят системата – нито тези 60-те лв. от добавките имат отношение към осигурителния принос, нито другите 10% могат да ги обяснят. Можеше още от 1 юли да се преизчислят пенсиите. Не казвам да е към осигурителния доход за 2021 г., защото тогава ще трябват 5 млрд., но НОИ можеше да направи сметките за 2018 или 2019 г. Преизчисляваш пенсиите и оттам нататък всичко е лесно, категорична бе Зайкова.

С гръм и трясък премиерът обяви 13% намаление на газа. Колко ще струва – близо 142 лв. Миналата година по това време обаче газът струваше 33 лв. Увеличението е над 400%, посочи Зайкова.

Има две мерки, които са чудесни – вдигането на прага за регистрация по ДДС, което ще облекчи бизнеса, а другото е намаляването на данъчната основа за хората с деца, каза тя.

Дискусиите са закрити за тази страница