Макрон с тежки обвинения към Путин

„Тази роля на водене на диалог с руския президент (Владимир Путин) е неблагодарна, аз прекарах часове в дискусии. Цинизмът присъстваше във всяка дискусия, това не беше приятна задача, но беше мое задължение.“

Това заяви френският президент Еманюел Макрон в отговор на въпроси на читателите на френското издание „Паризиен“, предаде БТА.

Макрон разказа, че е получил изричен отказ на предложение за хуманитарна операция в Мариупол.

Френският президент не очаква пробив в руско-украинския конфликт преди средата на май, като подчерта, че диалогът е бил полезен, за да се подготви мирът утре, предаде Франс прес. По думите му Франция е готова да стане гарант при изграждането на мира в Украйна след прекратяването на огъня там.

Макрон заяви още, че руските власти избират хората, които излизат от Мариупол, за да ги отведат в Русия: „Това следователно не е хуманитарна операция. Франция предложи коридор заедно с международния Червен кръст. Русия отказа. Това я изолира в дипломатически план.“

Според него, когато Франция предлага хуманитарна операция в Мариупол и има изричен отказ от руския президент, то нещата са ясни.

Дискусиите са закрити за тази страница