Лоши новини за времето: Температурите падат още – от 1-4°С до -18°С

През съботния ден времето в по-голямата част от страната ще се задържи с променлива и по често значителна облачност. Временни разкъсвания на облачността очакваме в следобедните часове над северозападните и централни райони, но за кратко. Слаби валежи от сняг очакваме в планинските райони и в Предбалкана. 

Максималните температури в страната ще се задържат близки до нулата и ще са от 1° до 4°С. Малко по-високи ще са те в Югозападна България – до 5-6 °С.

Времето в планините няма да е подходящо за туризъм – очакваме захлаждане, придружено от слаб снеговалеж. Ще духа умерен, по билата и силен вятър от север-североизток. Температурите ще продължат да се понижават – максималната на височина 1200 метра около минус 12°, на 2000 метра – около минус 18°.

Времето по Черноморието няма да е подходящо за разходки и туризъм – ще бъде предимно облачно и на отделни места, главно по северното крайбрежие, ще има превалявания от сняг. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 1-3°С.

Времето в София –  До обяд времето в столицата ще е с променлива облачност и със слаби валежи от сняг. Следобед облачността временно ще се разкъса до слънчево, но ще остане студено. Очакваните минимални температури ще са около минус 10°С, а максималните – до едва -1°С. 

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат отново завишени в затворените котловини и част от Дунавската равнина. Концентрацията на вредни газове ще е между 70-100µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. Според прогнозите очакваме и по-мърсен въздух през следващите 48 часа.

На Балканския полуостров времето ще се задържи без съществена промяна – над източната му половина ще преобладава променлива облачност, с чести валежи от сняг; над северозападната част от полуострова времето ще се подобрява ще е предимно слънчево.

Причината за лошото време е разширяващ се антициклон с център над Полша и Украйна, който през следващите часове ще се настани над Балканите. България и съседните й страни ще попадат в зона с голям баричен градиент и източният вятър ще се усили. Към нашата страна ще продължи да се пренася по-студен въздух от североизток и температурите ще се понижават. 

Значителни валежи от сняг очакваме в Северозападна и Северна Турция, а причина за предстоящото лошо време и обилните снеговалежи е така нареченият „Black sea effect” (езерен ефект). Валежите там могат да предизвикат проблеми по пътищата, а снежната покривка за 24 часа да надмине 40 см. Температурите на полуострова ще са по-ниски от обичайните и още ще се понижават.

Дискусиите са закрити за тази страница