Литовски граждани събраха 4,4 млн.евро за военен дрон за Украйна

Стотици обикновени литовци се обединяват, за да закупят военен дрон за Украйна и така да й помогнат срещу Русия, предаде Ройтерс.

Около 4,4 милиона евро са събрани само за три дни, а са нужни 5 милиона евро, според литовската интернет медия „Лайсвес Ти Ви“, която е подела инициативата.

Дронът се показа като ефикасно военно средство срещу руските сили и техните съюзници в конфликти в Сирия и Либия и закупуването му ще бъде организирано от литовското министерство на отбраната, което заяви пред Ройтерс, че планира да подпише писмо, в което заявява намерение да купи военен дрон от Турция идната седмица, посочва Ройтерс.

Украйна купи над 20 въоръжени дрона „Байрактар ТВ2“ от турската компания „Байкар“ в последните години и на 27 януари поръча още 16. Партидата бе доставена в началото на март.

Сега за първи път в съвременната история обикновени хора събират пари, за да купят нещо като например дрона „Байрактар“, подчерта украинският посланик в Литва Бешта Петро и определи тази стъпка като невероятна и безпрецедентна.

 

Източник:БТА
 
Снимка: warfiles.ru
 

Дискусиите са закрити за тази страница