Лена Бориславова: Закриваме спецправосъдието и разделяме КПКОНПИ

Съветът на управляващата коалиция е решил, че специализираните съд и прокуратура се закриват, а КПКОНПИ се разделя на две отделни комисии – едната, която ще разследва корумпираните, а другата – ще отнема незаконното имущество. Това обяви говорителят на правителството Лена Бориславова в предаването „Лице в лице“ на Би Ти Ви. Тя заяви, че сегашното събиране на коалицията било поредно и в него нямало нещо извънредно.

Бориславова информира, че на заседанието са участвали и партийните лидери, и експертите на всички влизащи в управляващата коалиция формации. От думите й стана ясно, че единственото конкретно, което е било решено е именно закриването на спициализираните съд и прокуратура, както и реформата на антикорупционната комисия, но не е бил определен някакъв точен срок кога ще се случи това.

Бориславова обяви, че се е стигнало до становището, че всички дела, които са започнали в спецсъда, ще бъдат изгледани от сегашните състави. По този начин се неутрализира тезата на прокуратурата, включително и на главния прокурор, че закриването щяло да бъде в полза на мафията, защото въпросните дела щели да бъдат прекратени.

Коалиционният съвет е разгледал и приел, че КПКОНПИ ще се раздели на две отделни структури, като и двете ще се се управляват от колективни органи, както е в момента. Бориславова обясни, че едната ще има разследващи функции и на нея ще се разчита в борбата срещу корупцията. Другата пък ще се занимава с отнемането на незаконно придобитото имущество. Според говорителят на правителството тази реформа не била нова като идея и датирала от предишни години. 

Бориславова заобиколи въпроса как точно ще бъде махнат главният прокурор Иван Гешев, ако той не пожелае да подаде оставка. Тя коментира само, че принципът за разделение на властите включва не само самостоятелност на всяка една от тях, но и принципа, че „власт власт възпира“. 

 

 

Дискусиите са закрити за тази страница