Легенда за Бялата орхидея

Орхидеите са цветя с история над 3000 години. Оттогава са познати на хората, а откога са се появили на Бял Свят никой не знае.

С изключение на Антарктика и пустинните райони, орхидеи могат да се срещнат по целия свят. Предпочитания обаче имат към Тропиците. Разнообразието им наброява около 25 000 вида, които от край време са впечатлявали с красотата и нежността си човечеството.

Смята се, че орхидеите защитават дома от зли духове и способстват притока на положителна енергия в него. Според Фън Шуй във всеки дом трябва да има орхидея, за да цари любов е него, както и че орхидеите се грижат за женската красота.

С възникването на орхидеите се свързват много легенди, но няма как да не ви споделим легендата за Бялата Орхидея, която се носи из цяла Южна Америка.

Пред много години властелинът на далечна държава заръчал на младеж на име Хуан да му открие най-красивата орхидея в света, която да се отличава от всички останали, и втора като нея да няма.

Тръгнал Хуан в търсене на тази мистериозна орхидея, но в продължение на дни и седмици не успял да открие орхидея, която да е единствена по рода си.

Срещал лилави, розови и жълти орхидеи, но те били навсякъде около него. Много се изморил момъкът и се поболял не само от преумора, но и от притеснение, че няма да може да изпълни заповедта на императора.

Монаси от намиращ се наблизо манастир открили припадналия Хуан и го приютили. Когато младежът се посъвзел и започнал да се разхожда из манастира, той с почуда видял, че върху покрива на храма, привързана към кръста, цъфти изключителна орхидея, която била изцяло бяла.

Помолил монасите да му я предадат, защото имал поръчение от императора. Те му отказали, като му разказали историята на бялата орхидея:

Преди години толкова се засушило из тамошните земи, че от земята нищо не никнело и сред хората настанал глад  и мор. През онези времена езичеството не все още било разпространено, но боговете не помогалали на човешките твари. Отчаяни, езичниците отишли в църквата и се врекли пред Господ, че че ще пожертват най-ценното си притежание в замяна на дъжд, който да върне плодородието в земите им. Речено – сторено. Те взели от езическия олтар пъстроцеветна възхитителна орхидея и я занесли в църквата.

Веднага щом тя попаднала на свещеното място, още докато езичниците и монасите молили  Бог за дъжд, от небето наистина започнали да се ръсят едри капки от живителната течност.

Благословената от Господ свята дъждовна вода отмила пъстрите цветове на орхидеята, поради което тя станало искрящобяла.

Такава, каквато я познаваме и днес.

Дискусиите са закрити за тази страница