Край: Украинците се изнасят от хотелите до 31 май

Сегашната държавна програма, която дава възможност украинските бежанци да нощуват и се хранят безплатно в хотел, приключва на 31 май. Това се разбра от изявления в събота сутринта на вицепремиера Калина Константинова и шефа на кризисния щаб Валери Рачев. И до момента бе известно, че програмата е планирана до края най май, за да не се осуетява туристическия сезон по морето, където предимно са настанени украинците. Но липсваше категоричност в съобщенията на различните институции. В публичното пространство например вървяха хипотези, че плащането на 40 лв. на хотелиерите, благодарение на което се осъществява програмата, може да продължи в зимните курорти. Но от думите на Константинова и Рачев се разбра, че помощта се преустановява. В масовия случай това означава освобождаване на сегашните легла.

Хората ще бъдат пренасочени към държавни почивни бази, общежития и т.н. Практически ще могат да останат в сегашните хотели или да се настанят в нови като редови туристи, по общи цени, плащайки сами – където и както намерят свободни места. За някои хотели по морето, в Слънчев бряг например, се знае, че още при пристигането украинците са

предупредени, че ще трябва да се изнесат до 27 май.

 

А за Св. Св. Константин и Елена има сигнали в социалните мрежи, че трябва да освободят стаите още този уикенд. Хората там се чудят как да стигнат до Боровец. Реално хотелите действат според предварителните резервации. Възможно е, заради Великденските празници, още през тази седмица да има оживено разместване.

Рачев говори пред bTV. Той все пак каза, че и след 31 май  ще се съдейства на хората, но съобразно определени критерии. Обясни, че „помощта за настаняване и изхранване ще се трансформира през наемането на работа – помощ ще получават преди всичко тия, които се наемат на работа“. Рачев не даде подробности. Но през март се планираше украинците, които търсят работа, да бъдат подпомогнати с нощувка и храна в продължение на един месец, а останалите – за още 3 месеца. Вероятно имаше предвид точно тези стъпки. Рачев каза още, че в понеделник ще бъдат преведени 15 млн. лв. на хотелиерите. Това е първият транш за 40-те лева, макар вицепремиерът и финансов министър Асен Василев да бе съобщил за плащане още през март.

Константинова пък даде интервю пред Нова тв. Тя също потвърди, че програмата приключва на 31 май.

Всичките тези промени, които вещаят хаос, се мотивират със стартирането на „втора фаза от мерките и нов подход“. Първите действия били кризисни и целели спешно посрещане и осигуряване на подслон. Във втората фаза щяло да се акцентира върху интеграцията на хората, включването им в социалния живот на България, а и съдействие за НПО и местната власт, действащи на терен. Всичко това звучи странно на фона на факта, че

тепърва се очакват нови вълни от хора, които ще се нуждаят най-напред от подслон, и едва след време от интеграция.

В момента у нас са настанени около 87 500 украинци. Рачев заяви, че се разработват различни варианти за прилива. Но припомни вече съобщаваната цифра, че страната ни може да реагира адекватно при максимум 200 000 души.

Източник: „Сега“

Дискусиите са закрити за тази страница