Коварна болест свалила Цветана Манева от сцената

Тежко заболяване е свалило Цветана Манева от сцената, пише „Уикенд”, позовавайки се на източници, близки до голямата звезда на българския театър. На 24 май тя получи награда „Аскеер” и изненадващо за всички съобщи, че се оттегля от актьорската работа. Това стана два месеца след планирана премиера в Народния театър, която така и не се състоя. Манева никога няма да изиграе пред публика последната си театрална роля.

Да слезе от сцената, за Цветана Манева е било едно от най-тежките решения, които е взимала в живота си. Но е било неизбежно. Диагнозата ѝ е страшна, твърдят нейни близки. Здравословното ѝ състояние било толкова влошено, че актьорските ѝ изяви ставали непосилни.

Болестта ѝ тази пролет станала причина за провал на готово представление в Народния театър, по което са работили някои от най-изявените професионалисти сферата на това изкуство. Голямата звезда не можела да си позволи да поема повече ангажименти, които да не изпълнява. Ето защо си наложила да ce оттегли, въпреки че ѝ се играело повече от всякога. Манева е отраснала в театъра, а животът ѝ като актриса е свързан с някои от най ярките женски образи в историята на това изкуство у нас. Превъплъщенията ѝ пред камера са също толкова силни, колкото и на живо пред публиката, а интересът към нейните изяви с годините не само че не намалява, а и като че ли става все по-голям. Ето защо за всички извън най-близкото ѝ обкръжение бе изненадващо решението ѝ да се оттегли. Тя го обяви с огромно достойнство, получавайки награда „Аскеер“ за цялостен принос към театъра.

„Трудно е да приемеш (но в никакъв случай не е драматично и трагично) ситуацията, че си отиваш. Ако имаше тук тази вечер „изгряваща звезда“, то аз се чувствам като залязваща“, каза Манева. И прикани публиката да ѝ ръкопляска за последен път. Хората тогава масово се питаха каква е причината за оттеглянето ѝ в момент, в който не страда нито от липса на покани за работа, нито от липса на обич от публиката или уважение към труда си.

Напредването на възрастта само по себе си не може да даде основателно обяснение за подобно решение На фона на достойния за „Гинес“ рекорд на отишлата си сравнително скоро Стоянка Мутафова, която игра почти до края на 97-годишния си живот, 78-те години на Манева изглеждат младежки

В драматургията има достатъчно интересни женски роли, които тя би могла да изиграе в този етап от живота си. Само преди няколко месеца – на 19 януари, малко преди рождения си ден, Манева започна репетиции на нова пиеса. Никой не подозираше, че това ще е последната ѝ роля, която публиката няма да види.

Партньорка на сцената ѝ беше нейната колежка от Народния театър Теодора Духовникова, която показа снимки от репетициите. Премиерата се очакваше на 9 и 10 март в Камерната зала на първата ни сцена. Заглавието на пиесата е „Тъгата на кралиците“ от Яна Борисова.

„Наистина вълнуващо начало и на добър час на репетициите на новата пиеса на Яна Борисова“, е текстът, който придружаваше общите снимка на двете звезди.

„Да бъдем двете на сцената, с Цветана Манева, e радост и огромно вълнение“ коментира Духовникова.

Режисьор е Стилиян Петров, сценограф Никола Тороманов, а музиката – на Милен Кукошаров. В процеса на работата по спектакъла премиерните дати бяха изместени за края на март и началото на април. Но на 11 март Народният театър пусна съобщение, че премиерата се отменя: „поради временни, здравословни и независещи от театъра и от екипа на спектакъла причини се налага да отложим с малко премиерата на представлението ни.“

Снимка: БНТ

Дискусиите са закрити за тази страница