Киев и Москва подновиха разговорите – този път онлайн

Разговорите между делегациите на Русия и Украйна бяха подновени днес онлайн, като ръководителят на руската делегация Владимир Медински публикува снимка от тях. Канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски потвърди, че новият кръг от преговорите е започнал, предаде Асошиейтед прес. Преди три дни в Истанбул се състояха преки преговори между делегациите на Киев и Москва.

Медински отбеляза днес, че позицията на Русия по въпросите за Крим и Донбас остава непроменена. Русия окупира и анексира Крим през 2014 г., а същата година проруски сепаратисти отцепиха две територии в промишления район Донбас в Източна Украйна, припомня АП.

Външният министър на Русия Сергей Лавров, цитиран от Ройтерс, констатира днес, че на преговорите е постигнат известен напредък и каза, че Москва подготвя отговора си на украинските предложения. В Делхи, където е на посещение, той каза, че Украйна показва „доста повече разбиране“ относно ситуацията в Крим и Донбас и необходимостта Украйна да има неутрален статут.

Дискусиите са закрити за тази страница