Киевският митрополит повежда поход на спасението към Мариупол

Духовници тръгват към „Азовстал“ , за да приберат цивилни, ранени и убити, съобщи православният портал „Двери“.  Инициативата в навечерието на Великден е на Киевския митрополит Онуфрий.

В 160-километров Кръстен ход до завода – крепост „Азовстал“ в Мариупол ще се включат и миряни. 

Епископи, свещеници и вярващи ще изминат 160 километра от руския град Орехов до Мариупол, чиито последни защитници са се окопали в металургичния комбинат. Целта е да помогнат за извеждането на цивилните граждани, които се крият в подземията на металургичния компплекс, и ранените войници, както и телата на загиналите.

„С дълбока болка наблюдавам случващото се тези дни в град Мариупол. Чувството на сърдечна скръб ни кара в навечерието на главния християнски празник – Възкресение Христово, да обърнем внимание на необходимостта от спасяване на онези, които, оставени в многострадалния град Мариупол, са в хуманитарна катастрофа. И до днес в града остават голям брой цивилни граждани, сред които много деца и възрастни хора. Ранените военнослужещи се нуждаят от спешна медицинска помощ. Телата на загиналите трябва да бъдат предадени на семействата им за подходящо погребение“, обяви митрополит Онуфрий.

Той настоява за прекратяване на огъня и за отваряне на хуманитарен коридор за преминаване на Кръстния ход. 

Русия се отказа да щурмува „Азовстал“, за да не понасят силите ѝ допълнителни загуби, но Путин нареди пълна блокада на индустриалната зона, така че „муха да не прехвръкне“ . В същото време уж православна Москва отказа да прекрати огъня по време на светлите християнски празници.

Митрополит Онуфрий е глава на Украинската православна църква, която е подчинена Московската патриаршия. От 2018 г. на територията на страната има призната от Вселенската патриаршия автокефална Православна църква на Украйна. Разколът има сериозна политическа проекция – след началото на войната Онуфрий напусна Киев, а много от църквите на УПЦ минаха към ПЦУ или техните свещеници спряха да поменават патриарх Кирил Московски, който публично подкрепя действията на Кремъл.

 

Източник: БиТиВи

 

Снимка: Украинска православна църква

Дискусиите са закрити за тази страница