Как да разберем по ноктите си дали сме преболедували COVID безсимптомно

Учените твърдят, че състоянието на ноктите ни може да се използва за диагностициране на много заболявания, включително новата коронавирусна инфекция – дори ако сте я преболедували безсимптомно, посочват в „Здраве.то“.

Пандемията от коронавирус продължава вече почти две години, през които медицинският свят изучава самата болест и последиците от нея за здравето ни. 

Терминът „калдъръмени нокти“, лекарите използват, когато описват допълнителни симптоми на остър инфекциозен процес при някои пациенти. Но по време на изследването е натрупан и други сведения за случаите, когато промените в състоянието на ноктите се появяват месеци след преболедуване на COVID, включително и безсимптомното му протичане.

Нокътната плочка се обновява напълно в рамките на шест месеца, така че промените, причинени от инфекцията, може да се появят не веднага, а след известно време.

Разбира се, ноктите могат да променят цвета си, да се ексфолират или да се рушат по други причини, например при гъбични инфекции, недостиг на витамини или нараняване. Но световната статистика показва, че поне 20% от пациентите с COVID-19 имат влошено състояние на кожата и ноктите си.

Въз основа на реални медицински случаи, New York Post състави списък от основните признаци, които могат да послужат като вид тест за COVID и да кажат, че наскоро сте претърпели това заболяване.

Според учените, някои хора, които са били болни след известно време, имат хоризонтални бели линии по ноктите си.

Този симптом наподобява масовите ивици – белезникави линии върху плочката, които се появяват при отравяне с арсен, след инфаркт и някои инфекциозни заболявания – например малария.

Линиите Bo – са дълбоки набраздени линии, които минават от единия до другия ръб на нокътя. Те могат да изглеждат като вдлъбнатини или ръбове в нокътната плочка. Този симптом наскоро беше описан от канадски лекари. 

Пожълтяването на нокътната плочка или появяването оранжеви петна в края на нокътя е друг възможен признак на коронавирус. Това е описано от италиански лекари, наблюдаващи възрастна жена, заразена с COVID-19 в старчески дом. 

Цветът на ноктите й започнал да се променя 16 седмици след диагнозата и се запазил в продължение на месец. Нейната коронавирусна инфекция беше потвърдена от PCR тест, който разкри наличието на IgM антитела. 

„Пожълтяването на ноктите и телеангиектазията (разширяване на малки съдове в кожата) в основата на нокътното легло може да са признаци на хронична обструктивна белодробна болест, докато често срещаните сезонни инфекции причиняват деформации на плочките и меланонихия (отлагане на меланин в ноктите), се посочва в доклада.

Дискусиите са закрити за тази страница