И руски учени създадоха лекарство срещу COVID-19

Експерти от Института по молекулярна биология към Руската академия на науките, заедно с други местни изследователски екипи, са разработили високоефективно лекарство на базата на моноклонални антитела, което „неутрализира“ коронавируса SARS-CoV-2, включително неговия „Делта“ вариант. Това обяви директорът на института акад. Александър Макаров, предава РИА Новости.

„Преди година говорихме за разработването на една от първите тестови системи за анализ на антитела срещу коронавирус, която помогна при търсенето на донори за кръвопреливане на тежко болни пациенти“, каза Макаров по време на среща с руския президент Владимир Путин за развитието на генетичните технологии. „Използвайки тази тестова система, учените създадоха лекарство на базата на моноклонални антитела, които неутрализират коронавируса, включително „Делта“ и „Гама“ вариантите му“, добави той.

По думите на Макаров, високата ефективност на новото лекарство е доказана с лабораторни изследвания, включително върху животни.

„Избрана е доза антитела, която намалява вирусния товар сто хиляди пъти, което по нищо не отстъпва на резултатите от използването на известния американски медикамент Regeneron“, уточни Макаров.

Дискусиите са закрити за тази страница