Изтъкнат съдов специалист: Преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията

Изтъкнат съдов специалист, бивш председател на Дружеството по съдова хирургия у нас, за разкрива пред БНР как се лекуват пациентите във Варна, в УМБАЛ „Света Марина“ от Covid-19,  как реагира съдовата система на нашия организъм на вируса, за какво да бъдем внимателни при проследяването си след преболедуване, към какъв тип специалисти да се насочим, кои образни изследвания задължително трябва да ни бъдат назначени от тях, след като сме били хоспитализирани с Covid-19. Остават ли ваксините най-силното оръжие срещу коронавируса? 

Проф. Веселин Петров Петров е началник на Клиниката по съдова хирургия обяснява:

„Много голяма част от отделенията на УМБАЛ „Света Марина“ бяха превърнати в Covid отделения. Нуждите са големи, особено за хората в по-тежко състояние. Доста е напрегнато.

Съдовите усложнения се оказаха водещи, както за заболеваемост, така и за смъртност при болните с Covid-19. Те умират основно от проблеми със сърдечно-съдовата система.

Най-тежките усложнения, с които се сблъскваме при тези пациенти, са множеството тромбози. Особено важни са тромбозите на артериите и на вените, на долните крайници.

Но това, което е характерно за тях е, че дори след лечение те продължават да развиват нови и нови съдови усложнения, нови и нови басейни от човешкото тяло се ангажират от тези тромби, които се предизвикват от вируса и може дори да се стигне нерядко и до смъртен изход“, заяви проф. Веселин Петров.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-рисковите в пандемията. Също и хората с диабет, който е зле контролиран.

„Но рецидивиращите тромбози при пациентите са най-големият проблем. Може дори след лечение – оперативно или консервативно, те пак да запушат тробм, защото кръвта е придобила способност за много бързо кръвосъсирване. Това е заради промените в кръвта, вследствие на прекарване на заболяването. Затова антикуоагулантното лечение се прилага година след преболедуване“, подчерта проф. Петров.

Проф. Петров беше категоричен, че ваксинирани пациенти не постъпват в болницата. Идват за консултации след ваксина с изтръпнали крайници, но след прегледа се оказва, че съдовете са кристално чисти и проходими, даде за пример специалистът.

„Напротив, постъпват в болницата неваксинирани. Единици са тези, с частично ваксиниране, с една доза, с незавършен цикъл на ваксинация, които почиват. Това са възрастни хора в нашата клиника над 70 години с множество заболявания – хипертония, диабет, артериални стенози и други. Знаете, че българинът не живее здравословно.

По тази причина си обяснявам и високият процент смъртност у нас – нездравословният начин на живот на българина като цяло“, обясни още съдовият хирург.

„Моето лично мнение е, че преболедувалите пациенти не трябва да се ваксинират. За мен преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията.

Тялото се е срещнало веднъж с вируса, човек има и клетъчен имунитет и имунен отговор, така както е при другите заболявания. Затова и сертификатът за антитела е добра мярка.

А хората не искат да се ваксинират, защото ги е страх и защото много се преекспонира темата.

Не беше нужно толкова много да се насажда на хората какво да правят – затова те правят точно обратното. Това, което преобръща мнението на хората „за“ или „против“ ваксините е болестта – тогава човек остава съм със себе си и си дава равносметка иска ли да живее или не. Моите колеги и аз сме всички ваксинирани. Аз съм и с бустерна доза“, каза проф. Петров.

„Смятам, че ако ще се въвежда зелен сертификат само за Парламента или Министерския съвет, или за други държавни учреждения само, няма смисъл. Ако се въвежда – той трябва да е задължителен за цялата държава.

Защото вирусът не избира да влиза в Народното събрание само или в болницата, не пита имаш ли фалшив сертификат, за него няма прегради – това не могат, а трябва да разберат хората.

Затова, според мен давам шестица на най-доброто оръжие измислено в момента – и това са ваксините. Няма нищо страшно.

Също съм с много добри първи впечатления от новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова – с много адекватни първи стъпки и изказвания – мисля, че ще вземе правилните решения, но ще види доста зор. Първите ѝ мерки трябва да са в посока рязко увеличаване на процента на ваксинираните, така ще избегнем следваща вълна“, заключи той.

Дискусиите са закрити за тази страница