Зеленски пред ООН: Руските войски вилнеят като “Ислямска държава“ (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски да говори пред Съвета за сигурност на ООН на фона на глобалните протести, които предизвикаха звеските убийства на цивилни от руски войски. В обръщението си, излъчено пред Съвета, Зеленски изтъкна, че руските войски продължават да убиват цивилно население в страната му.

Той направи обръщението си, след като масов гроб и тела на цивилни, някои от тях с вързани ръце, бяха открити в град Буча, край Киев. Зеленски, който посети Буча в понеделник, описа убийствата като военни престъпления, които ще бъдат “признати от света за геноцид“. Русия отказва да поеме отговорност за зверствата и твърди, че кадрите, които обиколиха света са монтирани.

„Хората са застрелвани на улицата, в домовете им, хвърляни са в кладенци, мачкани от танкове по средата на пътя „просто за удоволствие“ от руските войници. Жени са изнасилвани пред децата им, намерихме хора с прерязани гърла и отсечени крайници – каза Зеленски. – Руските военни издирват и целенасочено убиват всеки, който служи на страната си. Те убиха цели семейства, възрастни и деца и се опитаха да изгорят телата им.“

Той повтори и пред ООН твърдението си, че действията на руските войски са много подобни на тези на терористичната групировка „Ислямска държава“, и че пропагандата на Путин се стреми да „пренесе“ собствената му омраза в други страни извън Украйна.  

„Къде е сигурността, която трябва да осигури Съветът за сигурност? Къде е мирът? Къде са гаранциите, които ООН трябва да даде?“, обърна се Зеленски към аудиторията. 

И добави, че светът тепърва ще установи още много военни престъпления, извършени от руските войски и в други части на Украйна. 

„Местоположението може да бъде различно, но жестокостта е една и съща, престъпленията са едни и същи и последствията трябва да са неизбежни“, посочи Зеленски.

Той добави, че се обръща към Съвета за сигурност „от името на жертвите на Русия“, пише „Сега“.

Междувременно френският прокурор за борба с тероризма обяви във вторник, че е започнало разследване на руски военни престъпления с участието на френски граждани в три украински града, извършени между 24 февруари и 16 март.

Снимка: Стоп кадър

Дискусиите са закрити за тази страница