Зеленски заговори за раздяла на Украйна с Донецк и Луганск, за да настане мир ВИДЕО

Украинският президент Володимир Зеленски даде интервю за руски журналисти, в което заяви, че е готов на сериозни отстъпки, но руският СЕМ – Роскомнадзор, забрани на медиите в страната да го излъчат.

Разговорът бе с Иван Колпаков, главен редактор на „Медуза“ (забранен в Русия), Тихон Дзядко, главен редактор на телевизионния канал „Дожд“ (забранен в Русия), писателят и журналист Михаил Зигар и Владимир Соловьов, кореспондент на „Комерсант“.

Зеленски заяви, че е готов да обсъжда неутрален статут на Украйна, както и статут на държава без ядрени оръжия, но ако получи гаранции за сигурност.

В преговорите с Русия се обсъжда и признаването на руския език за официален в Украйна, заяви Зеленски.

Той отиде и по-далече, посочвайки, че е възможен компромис с Русия и за Донбас.

„Споразумение с Русия е възможно, само ако руските сили се изтеглят от страната“, подчерта президентът на Украйна.

Ето какво още каза Зеленски за неутралния статут на държавата:

„Гаранциите за сигурност и неутралитет, неядреният статут на нашата държава – готови сме да го направим. Това е най-важният момент. Доколкото си спомням, това беше първата принципна точка за Руската федерация. И доколкото си спомням, това беше причината да започнат войната. Така че тази точка е гаранция за сигурността на Украйна. И тъй като те казват, че това е гаранция и за тях, за мен това е логично. И това се обсъжда. Това е дълбоко обмислено, но съм заинтересован да не се превърне в поредната хартийка като меморандума от Будапеща. Интересуваме се да превърнем този документ в сериозен договор.“

За руския език:

„Най-голямата вреда на руския език я нанесе Владимир Владимирович Путин. Мисля, че щетите са непоправими. Разбира се, извън Русия хората ще се притесняват понякога да говорят на руски в някои среди. Това е всичко“.

Според него отношението към Русия се е влошило след 24 февруари – датата, на която Путин нахлу в Украйна.

„Влоши се много силно. Емоционалният компонент към Руската федерация, към хората, е загубен. През този месец се наблюдава глобално, историческо и културно разделение. В световен мащаб. Това не е просто война. Смятам, че е много по-лошо от това. Дълбокото разочарование е, че голяма част от населението подкрепя Русия по различни причини. Дори не искам да кажа, че това е информационно промиване на мозъци“, казва Зеленски.

За т. нар. лаборатории за разработка на биологически оръжия в Украйна:

„Това е анекдот. Нямаме нито ядрени оръжия, нито химически биолаборатории, нито химически оръжия.“

ЕТО КАКВИ ВИДЕА СЕ ПОЯВИХА ПО ТЕМАТА НА СТРАНИЦАТА НА ЗЕЛЕНСКИ:

Дискусиите са закрити за тази страница