Зеленият сертификат за антитела е прибързано решение, смята акд. Петрунов

Прибързано е решението за признаване на антитела за зелен сертификат. Това каза пред Българското национално радио имунологът акад. Богдан Петрунов.

„Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат. Има препоръка на СЗО, че решението а това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система на конкретния човек, от състоянието на организма му в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда,от начина му на хранене“, обясни той.

Акад. Петрунов подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

„Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента – ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест“.

По думите му най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения: „От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид“.

 Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу COVID-19.

 

Дискусиите са закрити за тази страница