Защо хапчето срещу COVID вдигна акциите на няколко авиокомпании

Акциите на няколко авиокомпании поскъпнаха рязко, след като фармацевтичната компания Pfizer разпространи информацията за нов препарат срещу коронавирус, съобщи агенция Блумбърг. Според фармацевтите, лекарството ще намали с 89% броя на хоспитализациите и на леталните случаи, причинени от COVID-19.

Разработката дава надежда за възраждане на някои отрасли в икономиката, смятат експертите.

Повиши се цената на акциите на няколко американски авиокомпании: на Delta Air Lines се увеличиха с 8,05%, на United Airlines — със 7,26%, наSouthwest Airlines — с 6,44%, а на American Airlines — с 5,77%. По подобен начин изглежда и ситуацията на пазара с акции на круизните оператори: на Norwegian Cruise Line цената нарастна със 7,8%, на Carnival — с 8,3%, а на Royal Caribbean Cruises — с 9%.

Движение нагоре се наблюдава и в цените на акциите на авиокомпаниите от Азиатско-Тихоокеанския регион, като общото увеличение е 5,5%, което е рекорд от март тази година.

Разработката на Pfizer се отрази и на обслужващите туризма отрасли: вдигнаха се акциите на производителите на куфари и чанти за пътувания. Ценните книжа на една от най-известните компании Samsonite скочиха до 14,5%.

Дискусиите са закрити за тази страница