Жълт код за силен вятър в десет области

За 1 януари 2022 г. Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издава предупреждение от първа степен – жълт код, за силен вятър от запад-северозапад, със скорост от 14-19 метра в секунда, в десет области в страната. Това се посочва в картата с предупредителните кодове за опасните метеорологични явления, публикувана в сайта на НИМХ.

С жълт код за силен вятър за утре са областите: Видин, Монтана, Враца, София-област, Плевен, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Габрово и Велико Търново.

През новогодишната нощ над западната половина от страната ще бъде предимно ясно, а над източната облачността ще е значителна. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/.

Минималните температури ще бъдат предимно между 0 и 5 градуса, в София – около 1 градус.
През първия ден от новата година облачността ще е променлива, преди обяд над източната половина от страната и над планините – по-често значителна, но без съществени валежи. Ще е ветровито – с умерен, в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина и силен, вятър от запад-северозапад. Ще се затопли още и максималните температури ще бъдат между 10 и 15 градуса, в София – около 12 градуса.

Над Черноморието облачността ще е предимно значителна, но без съществени валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха: 12-15 градуса. Температурата на морската вода е 8-10 градуса. Вълнението на морето ще бъде около 2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, преди обяд – предимно значителна. Само на изолирани места ще превали слабо. Ще духа силен до бурен вятър от северозапад. Максимална температура на височина 1200 метра – 8 градуса, на 2000 метра – около 2 градуса.

В неделя вятърът ще отслабне. Облачността ще е променлива, само на отделни места ще превали слаб дъжд. Минималните температури ще са малко по-високи, дневните слабо ще се понижат. В понеделник вятърът от запад-северозапад ще се усили. Преди обяд ще има значителна средна и висока облачност, над Източна България – и ниска; по-късно през деня тя ще намалее. Дневните температури ще се повишат, сутрешните ще се понижат.

Дискусиите са закрити за тази страница