Дончев: При подозрения на висш държавен служител е хубаво да се провери всичко!

„ГЕРБ биха подкрепили реформа в прокуратурата. Пребалансиране на правомощията на главния прокурор е необходимо“. 

Това каза пред БНР депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев. 

„Но не би следвало да свеждаме съдебната реформа само до това. При модела прокуратурата да отиде към изпълнителната власт е ясно кой носи отговорността, но това съдържа потенциал за ескалиране на политическо противопоставяне. Пряк избор на главен прокурор от хората е демократично, но рисково. Риск има и ако Народното събрание избира главен прокурор“. 

За възложената на БНБ задача от прокуратурата – да анализира кюлчетата и серийните номера на банкнотите евро, които се виждат на снимки от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Дончев смята, че: 

„Когато има подозрения по отношение на висш държавен служител – бивш или настоящ, е хубаво да се провери всичко“. 

Томислав Дончев е категоричен – за да е добро едно управление и да дава най-добрия резултат, то трябва да има качествена опозиция – „силна, компетентна, подготвена“:  

„Качеството на управлението зависи от това колко силна е опозицията. Ние имаме амбицията да бъдем такава. Основният ангажимент е да зареждаме управлението с висока доза реализъм… Властта е тежест“. 

В предаването „Политически НЕкоректно“ депутатът заяви, че „младостта е страхотен капитал в политиката, защото понякога предлага решения отвъд очевидностите“. 

„Приветствам присъствието на повече млади хора в политиката. Редно е човек да бъде толерантен към младостта, към липсата на опит, но не и толерантен към мързела. Когато коментираш по дадена тема, е хубаво да се подготвиш предварително“. (бел. ред. – Дончев коментира изказване на Радослав Василев от „Продължаваме промяната“). 

За мораториума върху цените на тока, парното и водата Дончев подчерта, че след решение на ръководството на групата са отправили предложението. 

„Предложението беше композирано в пленарна зала и беше подкрепено с конституционно мнозинство… Мораториумът не е дългосрочното решение. Зависи какви други мерки ще се вземат в енергетиката“. 

Народният представител от ГЕРБ допълни и мнение по случая „Хемус“: 

„Очевидно има лице, с което МВР работи. Какви ги и вършило, дали става дума за вътрешнофирмена афера, или става дума за злоупотреба със средства – не мога да кажа. Има нещо нередно, но какво е то, трябва да се установи. На мен ми прилича на вътрешнофирмена афера. Това, че някой в ролята си на изпълнител е теглил, събирал, внасял от плащанията, не му променя ангажимента към това, за което има договор“. 

Дискусиите са закрити за тази страница