Джонсън изнасял подвеждащи данни за заетостта на Острова

Във Великобритания контролният орган за изнасяне на статистически данни съобщи, че на няколко пъти е предупредил премиера Борис Джонсън, че изнася неверни сведения за трудовата заетост в страната.

Правителствени служители са били предупредени многократно за представяне на подвеждащи данни за работните места преди контролният орган за статистиката официално да порицае лично премиера Борис Джонсън, съобщава вестник „Обзървър“.

Генералният директор на контролния орган Ед Хъмфърсън заяви, че е имало поредица от неформални дискусии преди регулаторът да предприеме необичайната стъпка публично да порицае Даунинг стрийт 10 на два пъти миналия месец.

По време на близо 10 изяви на Джонсън от ноември насам в Камарата на общините по време на редовните „Въпроси към премиера“, той е правил подвеждащи изказвания, че повече хора са на работа във Великобритания, отколкото преди да започне пандемията.

От статистиката уточняват, че макар и броят на работниците, които се водят на заплата, да се е увеличил, този на самонаетите е паднал значително, така че общият брой на трудово заетите е намалял със 600 000. Председателят на регулатора сър Дейвид Ногроув е написал лично на Джонсън, че „използва селективно данни“ и че „обществеността заслужава да знае истината“.

Ед Хъмфърсън допълни, че обикновено политиците реагират незабавно и положително на такива забележки, но е необичайно, че на премиера му пишат вече няколко пъти по такъв повод. Споменава се, че и на бившия здравен министър Мат Ханкок е правена забележка на два пъти за неверни данни за тестването през май и юни 2020 година.

Дискусиите са закрити за тази страница