Германски медии: Кирил Петков е длъжен да постигне резултати

Петков е длъжен да постигне резултати, под това заглавие добрата познавачка на българската политика Барбара Йортел коментира новото правителство в берлинския вестник „Тагесцайтунг“.

„България все пак се сдоби с редовно правителство в рамките на календарната година. За да се стигне до него, бяха необходими три парламентарни избора, а и доста издръжливост от страна на избирателките и избирателите, които през последните месеци неведнъж и дваж усещаха, че политиците си играят игрички с тях. Но на тези политически игрички сега трябва да бъде сложен край под ръководството на новия правителствен ръководител Кирил Петков и на неговата четирипартийна коалиция“, пише Барбара Йортел и пояснява, че „нулевата толерантност“ към корупцията на Петков всъщност е директна атака срещу Бойко Борисов.

Сериозни заплахи пред новото правителство

„Дългогодишният дясноконсервативен министър-председател е символ на безсрамния начин, по които се обогатиха неколцина. Петков явно има сериозни намерения, няма причина да мислим обратното. Та нали той вече се ориентира в обстановката като служебен министър на икономиката и успя да разкрие няколко корупционни скандала. Но в списъка си със задачи Петков има още няколко пункта. В най-бедната страна от ЕС растящите цени на енергията се превръщат в екзистенциална заплаха. (…) А на всичкото отгоре и пандемията.“

Авторката припомня, че ваксинирани са едва 26% от хората и коментира: „Нежеланието да се ваксинират идва не толкова от някакви недомислени инатчийски възгледи, а от дълбокото недоверие към държавата и нейните институции. Петков и неговият кабинет трябва да запретнат ръце и по този проблем. Само дето търпението на хората си има граници“. Тук Барбара Йортел припомня за протестите от 2020 година, които в крайна сметка свалиха Бойко Борисов от власт и завършва коментара си така: „Ето защо Петков и неговият екип трябва бързо да демонстрират резултати, понеже иначе може да се повторят събитията от 2020“.

За новото българско правителство информира зрителите на Втора германска телевизия ZDF и журналистът Волф-Кристиан Улрих. Той също констатира, че очакванията към новия премиер са големи, а българите се тревожат от високата инфлация и цените на енергията. И в крайна сметка всички искат да се отърват и от избуяващата корупция.

В репортажа на ZDF се поставя още един акцент за България, който е централен за западните медии, но в самата България остава на втори план.

Очаквания в чужбина

Ето за какво става дума: „ЕС и Германия също имат високи очаквания. Първо – за това Петков наистина да тръгне срещу корупцията. И второ – заради един друг конфликт, който причинява спазми и на Брюксел, и на Берлин: в момента България блокира преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС. В дъното на всичко е един продължителен спор около разни национални чувствителности. България настоява за специална закрила на българското малцинство в Северна Македония и за това страната да признае, че езикът ѝ е диалект на българския“.

В края на репортажа се казва: „Очакванията към новия министър-председател са гигантски. Неговата страна спешно се нуждае от промяна и модернизация – каквито той обещава на хората. Време е за конкретни резултати“.

Източник: Дойче веле

Дискусиите са закрити за тази страница