Ген. Мутафчийски с честитка за 130 години ВМА, готовност за война и първи коментар за Омикрон

„Самата философия за съществуване на ВМА е да се се справя с екстремни ситуации. Тя се готви за война. За да се разкрият 2 COVID-клиники, трябва да закрием три други.“ Това заяви пред БНТ началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

Днес болницата празнува 130 години от създаването си. Професор Мутафчийски поздрави всички, чийто професионален път е преминал през лечебното заведение.

„168 пациенти са настанени в нашата болница, които са с ковид, 71 са интензивни. Ние сме болницата с най-много интензивни легла. Голямо предизвикателство е справянето с медицинския персонал.

Не само инфекционистите лекуват ковид, а всички лекари, които са свободни. В момента нямаме свободни интензивни легла. От лечебното заведение дават информация към „Бърза помощ“ за заетостта на леглата на всеки три часа.

Всички клиники, които се реновират във ВМА, се взима предвид инсталирането на системи за подаване на медицински кислород. Внедрена е и система за алармиране при прекалено голямо насищане с кислород в болничните стаи“, разкри бившият член на Щаба за борба с коронавируса.

Според него надеждите да има скоро лекарство срещу COVID-19 са големи, но за по-голяма ефективност е второто, все още неразрешено хапче.

„Тук се задават въпросите дали тези лекарства ще действат срещу новия вариант на коронавируса“, уточни ген. Мутафчийски.

Той допълни, че във ВМА няма проблем с количеството на кислород, но в много болници в провинцията това се случва.

„Вариантите за Омикорн са много, има много оскъдна информация. Този вариант е с над 50 мутации, но не винаги многобройните мутации сработват помежду си много добре. Не бива да се насажда паника, както казва президентът на САЩ Джо Байдън. До две-три седмици ще получим достатъчно данни за въпросите, които ни интересуват – дали новият щам заобикаля имунитета, дали протича по-тежко, как се влияе от ваксините.

Не спирам да съм оптимист, че 100 % от Българите ще се ваксинират“, заяви ген. Мутафчийски.

Той разкри, че внукът му днес прави 8 месеца и че е много щастлив.

„Масовата ваксинация на милиарди хора по целия свят е доказателство, че ваксините срещу COVID са безопасни“, коментира проф. Мутафчийски.

Той изтъкна още, че ваксинирането на толкова много хора е безпрецедентно и доказва, че имунизациите са безопасни.

Дискусиите са закрити за тази страница