В Северна Корея се зароди нова идеология – Кимченунизъм! Махат портрети на предишните вождове

Наскоро се появи информация, че лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун е премахнал портретите на баща си и дядо си и е започнал да популяризира нова идеология – „Кимченунизъм“. Според експертите, това е ясно усилие, че Ким Чен Ун иска да се откъсне от сянката на своите уважавани предци и да подчертае собствените си пълномощия като героичен водач.

Според шпионската агенция на Южна Корея новият термин се използва в правителствените кръгове и снимките на бащата на лидера на КНДР – Ким Чен Ир и президента-основател Ким Ир Сен са премахнати от официалните сгради в Пхенян. Държавните медии започнаха да наричат ​​Ким „великия лидер“, термин, запазен преди за неговия дядо Ким Ир Сен.

Промените са безпрецедентни в Северна Корея, където смирението към предците винаги е било част от култа към семейството на Ким. Това предполага, че месец преди десетата годишнина от неговото наследяване на властта, 37-годишният Ким Чен Ун е много уверен в своята сила и авторитет.

„Сигналът не може да бъде по-ясен“, пише Фьодор Тертицки, специалист по Северна Корея от университета Кукмин в Сеул, на уебсайта NK News. „Ким Чен Ун не харесва определени аспекти на системата, които баща му и дядо му са изградили – по-специално този, който обвързва легитимността на наследника с неговото уважение към неговите предшественици. Настоящият лидер иска да бъде собствен автократ.“

Терминът „Кимченунизъм“ все още не е използван от официалните медии, но е открит от Националната разузнавателна служба на Южна Корея, която информира депутатите в Сеул миналата седмица. Значението на термина не е ясно – вместо да описва ясно дефинирана политическа идея, той вероятно е не повече от широко твърдение за величието и мъдростта на Ким.

Дискусиите са закрити за тази страница