В Австрия: Новите ковид мерки вероятно ще важат за Коледа и Нова година

Мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса в Австрия вероятно ще останат в сила и по Коледа и Нова година, заяви канцлерът Александър Шаленберг в момент, в който страната отчита рекорден брой случаи на заразяване, предаде Ройтерс.

Австрия регистрира вчера 9943 случаи на заразяване за 24 часа, като надхвърли по този начин предишния рекорд, поставен на 13 ноември 2020 г., когато бяха регистрирани 9586 случая. С цел ограничаване на разпространението на вируса правителството заяви в петък, че ще забрани от понеделник на лицата без завършен цикъл на ваксинация да посещават кафенета, ресторанти и фризьорски салони.

Правилата, изискващи доказателство за пълна ваксинация или скорошно възстановяване от коронавирусно боледуване, ще важат и за посещения на хотели, кина и събития с участието на повече от 25 души. От 1 ноември на работните места се прилага смекчено правило, според което служителите трябва да покажат доказателство за ваксинация, възстановяване или скорошен тест.
„Не очаквам, че след шест седмици ситуацията ще бъде такава, че да можем да отменим правилата“, така че вероятно ограниченията ще са в сила и по Коледа, заяви Шаленберг пред в. „Кронен цайтунг“ в публикувана днес статия.

Вицеканцлерът Вернер Коглер добави, че вероятно правилата ще са в сила и по новогодишните празници.

Новите случаи на заразяване отбелязаха лек спад днес, като достигнаха 8554, по данни на вътрешното министерство. Австрия има население от 8,9 милиона души и е регистрирала 883 887 случая на заразяване и 11 502 жертви от началото на пандемията. 

Дискусиите са закрити за тази страница