Висиш НАТОвски генерал в Еврапа иска още военни сили в България и Румъния

Върховния главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа Тод Уолтърс предложи на съюзниците да се разположат повече сили на Алианса в България и Румъния. Това съобщава списание Der Spiegel, като се позовава на свои източници.

Поста на Уолтърс винаги се заема от американец и на практика той ръководи и американските военни сили на континента. Това винаги е най-висшият американски генерал в региона. Именно той сега иска разширяването на присъствието на алианса на източния фланг, с изричното споменаване на България и Румъния, като аргументите са, че това ще е в отговор на струпването на руски войски близо до границите на Украйна. 

Според немското издание, генералът е направил предложението си по време на секретна видеоконферентна връзка с участието на представители на страните – партньори в алианса. Той призовал за разширяване на присъствието на НАТО в България и Румъния, както това е станало по-рано в Полша и балтийските страни, като част от мисията за засилено предно присъствие.

Според Уолтърс, увеличаването на контингента би било сигнал за Москва, че НАТО не възнамерява да наблюдава действията на Руската федерация близо до границите на Украйна, без да предприеме никакви мерки. По време на видеосрещата той обявил, че според него това не представлява провокация и е необходимо презастраховане. Генералът уверил съюзниците, че алиансът възнамерява да продължи да се придържа към основополагащия договор на отношенията  Русия-НАТО. Тоза означавало, че войските няма да бъдат разположени постоянно, а се предвижда тяхната ротация.

Официално алиансът не е потвърдил дискусията за разширяването на мисията, пише Der Spiegel. По думите му, получени от дипломатически източници, темата обаче ще бъде обсъдена на следващата среща на министрите на отбраната на НАТО.

Дискусиите са закрити за тази страница