Вариант 18 от 11 718 750 възможни се падна на матурата по БЕЛ

Тази сутрин журналист от Bulgaria ON AIR изтегли варианта на матурата по български език и литература на живо в Министерство на образованието, предаде БГНЕС.

Генерираният вариант е 18 от 11 718 750 възможни варианти заедно с темата. Тийнейджърите ще пишат интерпретативно съчинение или есе. Темата е за 41-ия въпрос от теста на матурата по БЕЛ.

Общо 48 582 зрелостници участват в държавния зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът започна в 9.00 часа. В училищата са взети всички мерки за дезинфекция, а на входовете на училищата ще се мери температурата на зрелостниците.

Зрелостниците трябва да носят документ за самоличност – лична карта, паспорт или свидетелство за управление на МПС. За да бъдат допуснати, е необходимо да представят служебна бележка – на хартия или на мобилния телефон. Изискването е да носят химикал, който пише в черен цвят.

Изпитът ще се проведе в 5162 зали на 722 училища в страната.

Заявления за втория задължителен изпит, който ще се проведе на 3 юни, също от 9.00 часа, са подали 37 116 ученици. Други 11 548 са предпочели възможността вместо на втора матура по общообразователен предмет да се явят на държавен изпит за получаване на степен на професионална квалификация, който ще се състои на 5 юни. 

Дискусиите са закрити за тази страница