Българки представиха свои песни и стихове в посолството ни в Белгия

Българки, живеещи в Брюксел, представиха свои песни и стихове в посолството ни в Белгия в навечерието на празника на българската писменост, предаде БНР.

Музикантката Ирина Жекова – Ире живее в Белгия вече 7 години. Тя представи свои произведения с аранжименти на песни от българския фолклор. „Това, което разбрах, че едно дърво не може да бъде без корен. За да дава плодове, за да е живо, корените са необходими“, посочи тя.

Антония Евгениева е пианист и също живее от много години в Белгия. На българите тя пожелава: „Бих искала да поздравя всички българи с най-светлия български празник. За мен наистина един от най-светлите. И много благоденствие пожелавам на всички“.

„В такива следобеди“ се нарича стихосбирката на поетесата и фотограф Теодора Лалова. Стиховете си тя пише в периода между София и Льовен и определя търсенията си така: „Израстването, което ми се е случило и на мен като човек все още в този етап на порастване, на намиране на себе си, осмислянето на раздялата с дома и срещата с нов дом и с новото, с обичта и новото осъзнаване на самия себе си като вече възрастен човек“. Какво е за нея този празник и по-специално българският език: „За мен езикът и особено сега, когато съм физически далеч от дома, това е начинът да имам утехата, приласкаването и връзката с дома“.

Дискусиите са закрити за тази страница