Българи и румънци се превърнаха в ябълката на раздора

С приближаването на датата 1 януари 2014г. темата за отпадане на ограниченията към британския трудов пазар за българи и румънци във Великобритания и планът на премиера Дейвид Камерън аа ограничаване на достъпа на мигранти от страни от ЕС противопостави управляващата коалиция.
Либералдемократите се противопоставят категорично на опитите за ограничаване на основното демократично права на свободно движение и труд на европейските граждани. Министърът по въпросите за имиграцията Марк Харпър заяви открито позицията си, че удължаването на рестриктивната политика и ограничаването на източноевропейските имигранти на британския пазар на труда от Нова година е “юридически невъзможно“ без съгласието на Румъния и България за поправки в Договора от Рим.
Тридесет и трима парламентаристи застанаха зад консерватора Нейджъл Милс с искане правителството да остави ограниченията в сила до 2018г.. Кметът на Лондон Борис Джонсън също подкрепя ограничителните мерки, а лидерът на Партията за независимост на Великобритания Найджъл Фараж атакува Марк Харпър, че трябва да „се срамува заради безсилието на своята роля в правителството“. Консерваторът Питър Боун е още по-краен. Той намира предвижданите ограничения в достъпа до социални придобивки за стъпки „не решаващи фундаменталния проблем, който е в това, че когато отворим вратата за Румъния и България, ще дойдат хиляди и хиляди. Трябва да ги спрем, защото броят им ще бъде толкова голям, че нашите усилия за намаляване на имиграцията ще бъдат съсипани. Най-лесното нещо е да запазим трудовите ограничения за още пет години и да не правим каквото ни казва ЕС“.
Подложено на вътрешнополитически и медиен натиск от една страна и реакцията на Европейската комисия от друга, почти не оставя полезен ход на правителството на Дейвид Камерън. „Сънди таймс“ коментира, че британските власти са на път да се изправят пред остра съдебна битка с Европейската комисия, която забранява страните членки да дискриминират своите граждани и гражданите от съюзните страни в правото им на свободно предвижване , труд и социални придобивки.

Коментари

Вашият коментар